Ekonomi

Türkiye’deki Bireylerin Mali Durumu ve Okuma Alışkanlıkları

Bireyler için hane halkının mali durumundan ortalama memnuniyet yüzde 46,9 oldu. 15 yaş ve üstü bireylerin yüzde 69’unun son 12 ayda hiç kitap okumadığı anlaşıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 Yaşam Kalitesi Modülü’nü paylaştı. Buna göre, hane halkının maddi durumundan memnuniyet ortalama yüzde 46,9 iken, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski taşıyan bireylerde bu değer yüzde 36,9 oldu. Kişisel bağlantılardan ortalama memnuniyet yüzdesi tüm bireyler için yüzde 65,2, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski taşıyanlar için yüzde 60,2 olarak hesaplandı. Boş zaman aktivitelerine ayrılan zamandan tüm bireyler için ortalama memnuniyet yüzde 47,4, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski taşıyan bireyler için yüzde 42,0 oldu.

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski taşımayan bireylerin yüzde 50,1’i sinemayla ilgilenmiyor.

Son 12 ayda 15 yaş ve üstü bireylerin yüzde 85,3’ü sinemaya, yüzde 93,7’si canlı gösterilere, yüzde 92,0’ı kültürel alanlara ve yüzde 94,9’u canlı gösterilere gitti. spor etkinliğe gitmedi. Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski taşımayan bireylerin yüzde 50,1’i sinemaya gitmeme nedeni olarak ilgisizliği seçti.

Sinemaya gitmeyen tüm bireylerin yüzde 11,0’ı, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski taşıyanların yüzde 23,5’i ise maddi yetersizlik nedeniyle sinemaya gitmediğini belirtti. Canlı yayına katılmayanların yüzde 10,4’ü maddi yetersizliği tercih ederken, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı yüzde 21,9 oldu. Kültürel yerleri ziyaret edemeyenlerin yüzde 10,3’ü maddi yetersizlik gerekçesini seçerken, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski taşıyanlarda bu oran yüzde 21,3 olarak hesaplandı.

Canlı spor müsabakalarına katılmayanların yüzde 7,9’u katılmama sebebi olarak maddi yetersizlik belirtirken, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski taşıyanların yüzde 17,0’ı canlı spor müsabakalarına katılmama sebebi olarak maddi yetersizlik gösterdi. Tüm sosyal ve kültürel etkinliklere katılmama nedeni olarak gelir durumuna bakılmaksızın en çok “İlgi yok” nedeni seçilmiştir.

15 yaş ve üstü bireylerin yüzde 69’unun son 12 ayda hiç kitap okumadığı, yüzde 31’inin ise en az bir kitap okuduğu görüldü. Yaş gruplarına göre kitap okuma oranlarına bakıldığında ise son 12 ayda okul kitapları dışında en çok kitap okuyan yaş grubu yüzde 50,9 ile 15-24 yaş grubu oldu. En az kitap okuma oranı ise yüzde 14,1 ile 65 yaş ve üstü bireylerde hesaplandı.

Arkadaşları veya akrabalarıyla hiç tanışmamış olanların çoğu yoksulluk riski altındadır.

Arkadaşları veya akrabalarıyla yüz yüze veya uzaktan hiç tanışmamış olanların çoğu, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaydı.

Akraba ve arkadaşlarıyla evde veya başka bir yerde vakit geçirme, birbirleriyle konuşma veya etkinlik (bir araya gelme) yapma sıklıkları incelendiğinde, her hafta yüzde 28,7’sinin akrabalarla, yüzde 37,3’ünün ise arkadaşlarıyla görüştükleri belirlendi. Kişilerin yakınlarıyla telefon, SMS ve internet (yüz yüze olmayan) aracılığıyla görüşme sıklığının en yüksek olduğu seçenek yüzde 40,9 ile her hafta olurken, arkadaşlarla görüşme sıklığı yüzde 44,3 ile her hafta oldu. – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu