Haber

Libya Yüksek Danıştay: İstişareler Sonucu Anayasa Beyannamesi Değişikliği

Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Lideri Halid el-Mişri, Temsilciler Meclisi’nin (TM) Anayasa Beyannamesi’ndeki 13’üncü değişikliğin ortasında uzun istişareler sonucu kurulduğunu söyledi.

Mishri, Libya’da televizyon kanallarında yayınlanan video kaydında, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin yapılmasının önünü açan Anayasa Beyannamesi’ndeki 13’üncü değişikliğin “tek taraflı” yasalaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

TM’nin Anayasa Beyannamesi’ndeki 13’üncü değişikliğinin aralarındaki uzun istişarelerin sonucu olduğunu belirten Mishri, DYK’nın seçim belgesini güzelleştirmek için anayasa değişikliği isteyen parti olduğunu hatırlattı.

DYK’nın bu değişikliğe daha önce de onay verdiğini belirten Mishri, bu adımın anayasal yeri etkilemediğini ve yaklaşan seçimlere güç kattığını kaydetti.

Bu değişikliğe karşı çıkanların sorularını yanıtladığını ifade eden Mishri, bu konudaki kafa karışıklığının medya ile bağlantısının olmamasından kaynaklandığını savundu.

Temsilciler Meclisi, 7 Şubat’ta kabul edilen Anayasa Beyannamesi’nde yapılacak 13’üncü değişikliği tek taraflı olarak yasalaştırarak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin Perşembe günü yapılmasının önünü açtı.

Libya Devlet Yüksek Konseyi ise bazı göstericilerin Konsey üyelerinin Meclis’e girmesini engellemesi üzerine bu değişikliğin görüşüleceği oturumu Pazar gününe erteledi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi’nin bugün toplanarak değişikliği onaylaması bekleniyor.

Anayasa Beyannamesi’nde 13. değişiklik

Anayasa Beyannamesi’nde yapılan 13. değişiklik, cumhurbaşkanı ve başbakanın yetkilerini, yasama organının unsurlarını ve işlevlerini belirlemeyi içeriyor.

Değişiklik, cumhurbaşkanının barış ve savaş hali ilan etme yetkisini ve Ulusal Meclisin başkent Trablus’ta ve bir sonraki Temsilciler Meclisi’nin Bingazi’de toplanmasını içeriyor.

Ayrıca Libya’nın doğusunda Berka, batısında Trablus ve güneyinde Fizzan olmak üzere üç bölge arasında eşit olarak belirlenecek 900 üyenin yer aldığı değişiklikte, Temsilciler Meclisi’nin de buna göre seçilen 200 üyeden oluşması öngörülüyor. nüfus yoğunluğu.

TM Lideri Akile Salih, ülkenin geçici anayasası olan “Anayasa Beyannamesi”ni değiştirerek 6 Şubat’ta seçim yapılması önerisinde bulundu.

Libya’da Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin (1969-2011) ardından ilan edilen “Anayasa Beyannamesi”, ülkenin süreksiz anayasa kararında yer alıyor.

Libya’da seçim çıkmazı

Libya’da bir süredir Abdülhamid Dibeybe ve Fethi Başağa liderliğinde iki ayrı hükümetin olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde Kasım 2020’de yapılan Libya Siyasi Diyalog Forumu toplantılarında, ülkede cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılması kararlaştırıldı ancak seçimler planlanan tarihte yapılamadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu