Libya ve Çad, ECOWAS’ın askeri müdahale başlatması halinde Nijer’i destekleyeceklerini açıkladı
Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’na (ECOWAS) üye ülkelerin liderlerinin Nijer’e askeri müdahalenin “en kısa sürede” başlatılmasını onayladığını söyledi. ECOWAS’ın askeri müdahale kararının ardından açıklama yapan Libya ve Çad ülkeleri, olası bir saldırı durumunda Nijer’e destek vereceklerini açıkladı.
OPERASYON EN KISA ZAMANDA BAŞLAYACAK
Başkan Ouattara, Nijerya’daki ECOWAS Zirvesi’nden dönüşünde Abidjan’da konuştu. Zirvede ECOWAS İhtiyat Kuvvetlerinin konuşlandırılması kararına işaret eden Ouattara, ECOWAS liderlerinin Nijer’de anayasal sistemi yeniden kurmak amacıyla “bir an önce” askeri operasyona onay verdiklerini söyledi.
ÜLKELER BİNLERCE ASKER GÖNDERECEK
Fildişi Sahili’nin Benin ve Nijerya ile söz konusu yedek kuvvetlere 850 ila 1100 asker göndereceğini belirten Ouattara, diğer üye ülkelerin de onlara katılacağını söyledi. Ouattara, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u görevine iade etmekte kararlı olduklarının altını çizerek, “Nijer’deki cunta yönetimden çekilirse askeri müdahale olmayacak ama karar onlarındır” dedi. sözünü kullandı.
HEM MÜZAKERE HEM ASKERİ MÜDAHALE MASADA
ECOWAS, dün Nijerya’da düzenlediği zirvede, Nijer’deki krizin analizinde müzakere yolunun hâlâ açık olduğunu vurgularken, son çare olarak güç kullanımının hâlâ masada olduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda ECOWAS üyesi ülkelerin savunma bakanlarına yedek kuvvetleri hazırlama ve konuşlandırma talimatı verildi. Yedek kuvvetlerin nerede ve ne zaman konuşlandırılacağına dair bilgi paylaşılmadı.
30 TEMMUZ’DA İLK KEZ ASKERİ MÜDAHALE OLDU
Nijer’de 26 Temmuz’da ordunun iktidarı ele geçirmesinin ardından ECOWAS, 30 Ağustos’ta ilk kez toplanarak cuntaya Başkan Muhammed Bazum’u serbest bırakıp göreve dönmesi için 7 gün süre verdi. ECOWAS’ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık mühlet 6 Ağustos gece yarısının prestijiyle doldu. ECOWAS, bu süre içinde taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her türlü seçeneği değerlendireceklerini belirtmiş ve beklenenin aksine askeri harekat başlatmamıştır. Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin de tepkisini çekti. Yönetimde askerlerin bulunduğu Burkina Faso ve Mali yayınladıkları ortak bildiriyle Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine karşı savaş anlamına geleceği konusunda ECOWAS’ı uyardı, Gine de cuntaya desteğini açıkladı.
LİBYA VE ÇAD NİJER’İ DESTEKLEYECEK
Öte yandan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer’e müdahale kararının ardından dikkat çekici bir gelişme daha yaşandı. Libya ve Çad, ECOWAS’ın bir saldırı başlatması halinde Nijer’e askeri takviye sağlayacaklarını kamuoyuna açıkladılar.